Museumles primair onderwijs

Terug naar het overzicht

Rare beesten!

AfbeeldingVogelvlucht in het Museon

Zijn de dieren in het Museon echt?

Zijn opgezette dieren echt? Op deze veel gestelde vraag krijgen de leerlingen een antwoord. In de natuur worden de meeste dode dieren opgegeten, maar sommige dieren of delen ervan blijven per ongeluk bewaard, zoals botten van dinosaurussen. Soms wil je dode dieren en planten expres bewaren, bijvoorbeeld om ze te laten zien in een museum of om ze te gebruiken als leer voor schoenen of voor een verentooi.

In deze museumles bespreken we verschillende manieren om dieren en planten te bewaren. Natuurlijk wordt ook het geheim van het prepareren onthuld. Aan de hand van opdrachten bekijken de leerlingen vervolgens welke verschillende planten en dieren in het Museon worden bewaard.

Deze les reserveren

Foto links Vogelvlucht in het Museon
Vakgebied
biologie
Lesdoel

Na deze museumles kennen de leerlingen de verschillende manieren van bewaren van dierlijke en plantaardige materiaal en weten ze toepassingen van het bewaren hiervan te noemen.

Kerndoel 40

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende dieren en planten onderscheiden en benoemen, en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

Kerndoel 41

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek.
De leerlingen leren over de bouw van dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.