Nieuws

Terug naar het overzicht

Feest aan Zee

 

Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Daarmee werd de eerste en dus oudste badplaats van Nederland een feit. Feest aan Zee zet Scheveningen, het strand en de zee in 2018 een jaar lang in de spotlights. Van Plein tot Pier biedt Den Haag~Scheveningen een diversiteit van groots vermaak en bijzondere momenten! Grootse publiekstrekkers zoals de de finish van de Volvo Ocean Race en het Internationale Vuurwerkfestival. Historie en nostalgie drijven tijdens het feestjaar boven in exposities, festivals en voorstellingen. De agenda barst van de activiteiten, maar kenners weten… elke dag aan zee heeft zijn charme. De badplaats zorgt er voor dat bezoekers van Den Haag de zilte verleiding niet kunnen weerstaan!

De Haagse musea presenteren in het kader van Feest aan Zee van 1 april tot 1 juli het gezamenlijk programma ‘Den Haag, cultuurstad aan Zee’. Ervaar welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlaten in Den Haag en zie hoe de stad en de zee met elkaar zijn verbonden. Een groot aantal Haagse cultuurinstellingen zet een voor de stad essentieel object of onderwerp in de spotlights. Dat gebeurt in de musea, maar ook via een gratis toegankelijke gezamenlijke openluchttentoonstelling op de boulevard. Tegelijkertijd zal Omroep West in de aanloop naar de finale van de Volvo Ocean Race in 12 mini-documentaires laten zien hoe diep, gevarieerd en verrassend cultuur en de zee in Den Haag met elkaar verweven zijn.
Wil je makkelijk van een locatie naar een andere, maak dan gebruik van een "Museumfiets". Een Museumfiets huur je vanaf € 8,- per dag. Kijk hier voor alle informatie en reserveren.

Het Museon stelt het plastiglomeraat en Merijn Tinga, de 'Plasticsoupsurfer', centraal in de campagne ‘Wetenschap aan Zee’. In deze campagne besteden we in de tijdelijke en vaste opstellingen aandacht aan de invloed van de zee op ons leven maar ook aan de gevolgen van menselijke activiteiten op de zee. Vanaf april kunnen de bezoekers meer te weten komen over strand, zee en duinen via een (interactieve) route door het museum. Deze route voert de bezoekers langs alle topstukken die een relatie met de zee hebben. Hierbij maken we gebruik van de geologische, biologische, historische en Science collecties van het Museon. (te doen vanaf 7 april 2018 t/m 6 januari 2019)
In de tentoonstelling One Planet besteden we aandacht aan de Global Goals van de Verenigde Naties en met name aan Goal 14 ‘Leven in het Water’ waar het belang van de zee voor het leven op aarde benadrukt wordt. Naast deze route door het museum ontwikkelen we ook een educatief programma voor scholen waarbij de thema’s mens, zee en stad verder uitgewerkt worden.

Bekijk hier een filmpje over het Plastiglomeraat met Merijn Tinga:

 

Meer informatie over het Plastiglomeraat in het Museon
Meer informatie over het Feest aan Zee Den Haag ~ Scheveningen

 

 

---
Plastiglomeraat

Plastiglomeraat